Vrijeme došašća u našim župama

Vrijeme došašća u našim župama

Došašće je vrijeme koje prethodi svetkovini Rođenja Gospodinova, a u kojem se ozbiljno i radosno pripremamo za Kristov dolazak. Prisjećamo se silaska vječne Očeve Riječi na Zemlju, po kojoj se uzemljio, postao jednak nama u svemu, osim u grijehu, a istovremeno iščekujemo njegov slavni dolazak. Došašće obuhvaća četiri nedjelje prije Božića, a započinje Prvom nedjeljom došašća, koja pada na najbližu nedjelju spomendana svetog Andrije (30. studenoga). Osim što se pripremamo u srcu – pobožnošću, molitvom i dobrim djelima, došašće je posebno i po nekim izvanjskim znakovima, od kojih se mogu posebno istaknuti mise zornice i ukrašenost crkve prema uobičajenim simbolima.

Zahvalni smo Bogu na milosti da i ove godine možemo u objema crkvama slaviti mise zornice. One su u crkvi Uskrsnuća Kristova svaki dan u 6:30, a predvodi ih vlč. Helmut Schumacher, a u crkvi Duha Svetoga župnik Đurica Pardon, u 7:15. Na takav način vjernici obiju župa mogu prilagoditi svojim obvezama sudjelovanje na zornicama u jednoj ili drugoj crkvi te time uzvratiti Bogu ljubav za Njegovu ljubav po kojoj nam je darovao svoga Jedinorođenca.

U objema crkvama postavljeni su i panjevi sa svijećama, koji nas podsjećaju na riječi Svetoga pisma, u Knjizi proroka Izaije, u kojima  se govori da će isklijati mladica iz panja Jišajeva. Jišaj je bio otac starozavjetnog kralja Davida, iz čije je loze proistekao Isus, a panj označava Izraelce. Želi se reći da će Bog podići iz obamrlog naroda Mladicu koja će učiniti da sav svijet procvjeta, a pogled na panj u crkvi treba nas potaknuti na zahvalnost na tolikoj Božjoj ljubavi. Četiri svijeće označavaju četiri nedjelje do Božića, a svaka se pali na novu nedjelju došašća. Ljubičasta boja simbolizira ozbiljnost i pokoru, a tu boju redovito nosi i svećenik kroz cijelo vrijeme došašća.

Stoga je dobro znati i u srcu prihvatiti značenje tih simbola koje smo i mi postavili u našim crkvama, a svojom se pobožnošću, dobrim djelima, molitvama i odricanjem pripremati na slavlje utjelovljenja našeg Gospodina, kojim je započelo naše otkupljenje.