Uz Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana

Uz Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana

Učite se dobrim djelima: pravdi težite!, geslo je ovogodišnje molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u trajanju od 18. do 25. siječnja 2023.

Pravda među narodima – osnovni je preduvjet mira. Tada se sva otvorena pitanja, neriješeni sporovi, različitosti  sl. mogu rješavati uvažavanjem i dobrohotnošću, bratskom otvorenošću i dijalogom. Dijalog (neovisno radi li se o dijalogu među ljudima, narodima, vjerama, svjetonazorima) prije svega treba početi monologom sa samim sobom i pokušajem traženja iskrenog odgovora: Što bih učinio ja da sam na njegovu mjestu? Bi li se ponašao isto kao on/ona ili bih zauzeo drugačiji stav i postupio drukčije?

Već su djeca s tri godine svjesna što je dobro, a što se ne može nazvati dobrim pa uvijek iznova iznenađuje činjenica da je čitava ljudska povijest i povijest civilizacija koje su nastajale i nestajale tijekom stoljeća toliko zakrvavljena ratovima, nepravdom i željom za dominacijom. Koji uvjet treba čovjek udovoljiti da mir zavlada prvo u njegovu srcu, a potom i među narodima i religijama (te na tragu i ovogodišnje Molitvene osmine) i među kršćanima.

Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu kao sebi samome! Ljubav koja rađa dobrim djelima, prijateljstvom, suradnjom, uvažavanjem. Ljubav koja ne traži svoje, ne raduje se nepravdi, ne nadima se, ne hvasta se… (usp. 1 Kor 13,1-13). Ostalo nam je poznato, zar ne?! Samo takva Ljubav može donijeti Pravdu, a počinje dobrim djelima. Stoga: UČIMO SE DOBRIM DJELIMA!

Vesna GRBEŠA