Uvođenje krizmanika u stupanj slavljenika

Uvođenje krizmanika u stupanj slavljenika

Ovogodišnji krizmanici iz obiju naših župa na 1. korizmenu nedjelju, 26. veljače, na svetoj Misi u 10:30 u crkvi Uskrsnuća Kristova svečano su uvedeni u stupanj slavljenika.

Sakramenti krsta, euharistije i potvrde sakramenti su kršćanske inicijacije koji vjernike uvode u otajstva vjere. Zato je bitno razvijati svijest o važnosti sakramenata u našem životu jer su oni vidljivi znakovi nevidljive Božje ljubavi koji nas prate od rođenja do smrti. Nakon sakramenta krsta i euharistije, sakrament potvrde ili krizme zaokružuje inicijalnu cjelinu vjerničkog hoda i tek tada krizmanik postaje zreo i odgovoran vjernik, opunomoćen snagom Duha Svetoga. Kako se ne bi izgubila svijest uzvišenosti i zahtjevnosti toga sakramenta, Crkva od kandidata za krizmu traži pohađanje kateheze i rast u vjeri. Nadogradnja je to na temelj koji su pripravnici dotada dobivali unutar obiteljskog odgoja i tijekom pohađanja svetih Misa te kateheze od prvog razreda osnovne škole do dobi za primanje krizme.

Da bi se postigla dostatna ozbiljnost i razumijevanje značenja sakramenta, u našoj se Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji krizma dijeli u drugom razredu srednje škole, a izravnija pouka se odvija dijelom zajednički, a dijelom odvojeno za učenike prvih i drugih razreda. Tako je i u našim župama, a svi pripravnici za krizmu, iz obiju župa, zajednički su imali redovitu katehezu subotom poslije svete Mise, uz vođenje vjeroučitelja Vedrana Ferka. Dok se učenici prvih razreda izdaljega pripremaju za potvrdu koju će primiti nagodinu, učenici drugih razreda imaju još snažniju pripravu jer će oni sakrament potvrde primiti u svibnju. Dvogodišnju pouku prati i važnost redovitoga sudjelovanja na svetoj Misi, kao i liturgijsko uvođenje u četiri stupnja:

  1. obećanici
  2. pristupnici
  3. pripravnici i
  4. slavljenici.

Oni pripravnici za krizmu koji pohađaju prvi razred srednje škole bivaju uvedeni tijekom misnih slavlja u stupnjeve obećanika i pristupnika, a učenici drugih razreda u više stupnjeve: najprije pripravnika, a potom i slavljenika. Naši su ovogodišnji krizmanici već ranije svečano uvedeni u stupanj pripravnika, a na 1. korizmenu nedjelju, 26. veljače, na svetoj Misi u 10:30 u crkvi Uskrsnuća Kristova uvedeni su i u stupanj slavljenika. Tada su svečano predstavljeni zajednici vjernika i potvrdili svoju ozbiljnost i spremnost za primanje sakramenta potvrde, koje će biti 14. svibnja 2023. na svetoj Misi u 10:30 u crkvi Uskrsnuća Kristova.

Takva stupnjevita priprava ne tiče se samo krizmanika, nego i njihovih roditelja, kumova, obitelji i cijele vjerničke zajednice. Stoga smo svi pozvani biti svjesni značenja toga sakramenta i zajednički moliti za naše krizmanike da prime snagu Duha Svetoga i ostanu vjerni Crkvi, štoviše da postanu njezini zauzeti članovi. (S. M. Gladić)