Svjetski dan mladih u Lisabonu

Svjetski dan mladih u Lisabonu

Svjetski dan mladih održat će se od 1. do 6. kolovoza u Lisabonu, a cijeli aranžman putovanja obuhvaća 14 dana, od 28. srpnja do 11. kolovoza. Polazak je iz Đakova, a cijena je 850 €. 

Svjetski dan mladih susret je mladih katolika svijeta s papom, a održava se svake dvije ili tri godine u nekom od svjetskih gradova. Kao ideja, krenula je od pape Pavla VI., koji je u Rimu 1975. godine okupio tisuće mladih. Papa Ivan Pavao II. oživio je susret 1995., kada se u Manilli na Filipinima okupilo oko pet milijuna sudionika. Ove godine Svjetski dan mladih održava se u portugalskom gradu Lisabonu, pod geslom Tih dana usta Marija i pohiti (Lk 1,39), a traje od 1. do 6. kolovoza. Namijenjen je mladima od 14 do 35 godina koji žele napredovati u duhovnosti i pobožnosti. Uz svetu Misu, na susretu se predviđa vrijeme za zajedničku molitvu, kateheze, pokorničko bogoslužje s poticajem na sakrament ispovijedi, glazbeno-duhovni program, križni put, molitveno bdjenje i drugo. Središte okupljanja čini sveta Misa u zajedništvu s papom Franjom 5. i 6. kolovoza.

Da bi se mladima olakšao odlazak na susret, Povjerenstvo za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira cijelo hodočašće u Lisabon, koje traje dva tjedna: od 28. srpnja do 11. kolovoza 2023., a na njemu će biti niz postaja u više država (Italija, Francuska, Španjolska i Portugal). Uz vjerski dio programa, predviđa se i vrijeme za obilaske kulturnih zdanja, samostana, crkava i sl., kao i vrijeme za kupanje, druženje i druge aktivnosti. Polazi se iz Đakova, a mladi će, uz boravljenje više dana u samom Lisabonu, posjetiti Nicu, Montserrat, Lleidu, Zaragozu, Madrid, Fatimu, Coimbru, Santiago de Compostelu, Lurd, Carcassonu, Avignon i Padovu. Cijena aranžmana je 850 eura (6.400 hrk), a prijave se vrše ispunjavanjem ovog online obrasca, najkasnije do 10. ožujka, do kada je potrebno i uplatiti prvu ratu.

Svi zainteresirani za odlazak na Svjetski dan mladih mogu više saznati ovdje., a za sva pitanja mogu se javiti na broj telefona 031/253-932 od ponedjeljka do petka od 8-16 sati. (S. M. Gladić)