Sakrament ispovijedi i briga za naše stare i bolesne

Sakrament ispovijedi i briga za naše stare i bolesne

Sakramenti ispovijedi i bolesničkog pomazanja pripadaju sakramentima ozdravljenja, a pozvani smo njihovo značenje posebno razumjeti ovih dana. Po sakramentu ispovijedi Gospodin nam liječi dušu, odnosno po oproštenju grijeha izmiruje nas sa sobom i Crkvom. Svaki nas grijeh udaljuje od Božje ljubavi, udaljuje nas od drugih ljudi, a čini i da više sebe ne možemo prepoznati kao čiste duše. Stoga smo pozvani čistiti se od grijeha i vratiti se u Očevo krilo. U tom smislu i Treća crkvena zapovijed propisuje ovako: Svake se godine najmanje jednom ispovjedi i o Uskrsu pričesti. Važno je zato razumjeti značenje sakramenta pomirenja, a posebno se očistiti od grijeha u ovo sveto vrijeme, kako bismo radosno dočekali Kristov rođendan.

To se posebno odnosi na važnost tzv. velike ispovijedi, koje se organiziraju i u našim župama svake godine u došašću i korizmi, u danima koji su blizu Božiću i Uskrsu. Tako je velika ispovijed bila u crkvi Duha Svetoga u četvrtak, 15. prosinca, a u crkvi Uskrsnuća Kristova u subotu, 17. prosinca. Na raspolaganju vjernicima bilo je više svećenika, tako da je svatko mogao u miru i sabranosti pristupiti očišćenju duše. Moglo se uočiti da je broj onih koji pristupaju sakramentu pomirenja smanjen u odnosu na vrijeme prije bolesti COVID-19 pa nam valja razmisliti kolika nam je milost dana za oproštenje grijeha i da je nije dobro propustiti.

Osim za one koji sami mogu doći u crkve na ispovijed, ovo je vrijeme kada i sam svećenik obilazi po kućama one koji su nemoćni, ispovijeda ih, ohrabruje da ne malakšu u vjeri u svojim bolestima ili staračkim tegobama, a prema potrebi dijeli i sakrament bolesničkog pomazanja. Znak je to uprisutnjenja Kristove ljubavi po kojoj se svojom dobrotom nadvija nad svakoga nemoćnika, a na nama je da ne zaboravimo i mi ostali vjernici pokazati ljubav svojoj braći i sestrama u našim župnim zajednicama. Ove godine župnik Đurica Pardon i vlč. Helmut Schumacher obišli su ukupno 110 bolesnika u objema župama, od čega u Župi Uskrsnuća Kristova 58, a u Župi Duha Svetoga 52. Obično su stariji ljudi posvećeni molitvi pa se dobro sa zahvalnošću prisjetiti i svih onih između naših bolesnika koji svakodnevno prinose i svoje patnje i molitve za duhovni rast naših župnih zajednica te im uzvratiti ljubav tako što ćemo i mi moliti za njih i uz to im konkretnim obilascima i drugim oblicima pomoći u onome što im je potrebno.