Proslava Misijske nedjelje

Proslava Misijske nedjelje

Misijsko-karitativna skupina i drugi župljani naših župa organizirali su na Misijsku nedjelju 23. listopada 2022. god. dobrotvornu akciju prodaje ručnih radova i vafla, a prikupljeni novac pridružili su milostinji te nedjelje, namijenjene za potrebe misija. U objema župama prikupljeno je 12.279,62 kn. 

Misijsko-karitativna skupina i drugi župljani naših župa organizirali su na Misijsku nedjelju 23. listopada 2022. god. dobrotvornu akciju prodaje ručnih radova i vafla, a prikupljeni novac pridružili su milostinji te nedjelje, namijenjene za potrebe misija.

Još je početkom rujna u zajedničkom promišljanju sa župnikom dr. Đuricom Pardonom izražena želja da se Misijska nedjelja, uz liturgijsko slavlje, obilježi i nekim konkretnim oblikom pomoći nerazvijenim krajevima svijeta, u kojem bi se vodilo računa i o brizi za siromašne i o brizi o okolišu. Dogovoreno je da će se na platnenim torbama, nadstolnjacima, jastučnicama i kuhinjskim krpama ručnim vezom izraditi vjerski simboli, biblijski citati i druge poticajne misli i motivi. U narednom su vremenu više župljanki obiju župa radile na realizaciji te zamisli, tako da su na Misijsku nedjelju ponudile na prodaju na desetke ručnih radova. Njima se pridružila misijsko-karitativna skupina, čiji su članovi ispekli vafle i složili ih u ukrašene paketiće.

Župnik je u homiliji poticajnim riječima povezao Evanđelje 30. nedjelje kroz godinu s Misijskom nedjeljom, naglasivši da bi se svaki vjernik trebao preispitati u svjetlu prispodobe o farizeju i cariniku, kao i u svom odnosu prema onima koji su u potrebi. Istaknuo je također da više ne postoje jasne granice misijskih područja, a to je posebno vidljivo s obzirom na svećenička i redovnička zvanja. Tako europske i druge zemlje u kojima nema materijalne bijede često oskudijevaju svećenicima i redovnicima, dok Afrika i Azija nemaju dostatnih materijalnih uvjeta za život, ali ondje cvjeta duhovnost. U Hrvatskoj, pa tako i u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, istaknuo je župnik, sve je više svećenika iz siromašnih krajeva, a koje su tijekom njihova školovanja pomagali vjernici hrvatskih župa. U tom se smislu može pohvaliti i Župa Duha Svetoga, koja je na poticaj prijašnjeg župnika dr. Zvonka Pažina godinama prikupljala novac za svećenika iz Benina – Roberta Djossoua, a koji je djelovao u Osijeku.

Na nastavak takve materijalne pomoći budućim svećenicima i svima drugima koji žive u siromašnim krajevima potaknuo je i župnik Pardon, naglasivši da ni jedno dobro djelo neće ostati nenagrađeno kod Gospodina.

Nadopuna priloga. U akciji za Misije u Župi Duha Svetoga prikupljeno je 4.714,50 kuna u milostinji i 1.898 kn od prodanih ručnih radova i vafla. Ukupno je tako u toj župi za potrebe Misija prikupljeno  6.612,50 kuna. U Župi Uskrsnuća Kristova u milostinji je prikupljeno 2.915,85 kn, a od ručnih radova 2.751,27 kn, što ukupno iznosi 5.667,12 kn. U objema župama prikupljeno je 12.279,62 kn. Lijep je to dar koji će sigurno umnogome koristiti onima kojima je namijenjen. (S. M. Gladić)