Prikupljena pomoć za stradale u Siriji i Turskoj

Prikupljena pomoć za stradale u Siriji i Turskoj

U nedjelju 19. veljače nakon svetih misa u objema našim župama prikupljala se pomoć za stradale u potresu u Siriji i Turskoj.  U Župi Uskrsnuća Kristova prikupljeno je 1.180 € (8.890.71 HRK), a u Župi Duha Svetoga 1.520,65 € (11.457,34 HRK). Zajedno je prikupljeno 2.700,65 € (20.348,05 HRK).

Od samih svojih početaka, oslonjena na Milosrdnog Isusa, Crkva je učila o važnosti kršćanske ljubavi i brige za sve one koji su u nekakvoj potrebi. Ne samo da je na to poticala riječima, nego i djelima. Čitamo već tako u Djelima apostolskim da je prvoj kršćanskoj zajednici sve bilo zajedničko i nitko nije zvao svojim od onoga što je imao. Naprotiv, sva su svoja dobra prodali i porazdijelili kako bi tko trebao (usp. Dj 2,42-47). Taj ideal nasljedovala je Crkva kroz povijest, brinući se za sve koji su u potrebi. Gradila je bolnice, hospicije, ubožnice, sirotišta i na druge je načine izvršavala Dvije zapovijedi ljubavi – prema Bogu i bližnjemu. Mnogi su vjernici, i klerici i redovnici i laici, tijekom stoljeća darivali svoje snage, vrijeme i materijalna dobra za one koji su u bilo kakvoj nevolji. Isto čine i današnji vjernici diljem Katoličke Crkve pa tako i u našim župama. Po evanđeoskom savjetu da ne zna ljevica što čini desnica, mnogi samozatajni župljani čine i na tom polju velika djela, imajući u vidu Isusove riječi da ni pružena čaša hladne vode neće ostati bez nagrade (usp. Mt 10, 40-42).

Svjesni značenja takvog milosrđa i zahvalni Bogu na dobrima koja imamo, pozvani smo suosjećati s onima koji su pogođeni bilo kakvom nevoljom i pomoći koliko možemo. U ovim vremenima kada je veliki potres pogodio dijelove Sirije i Turske, posebno mislimo na sve one koji su poginuli, postali invalidi, ostali bez svojih obitelji, domova i crkvi ili su na neki drugi način teško pogođeni zbog posljedica potresa. Za njih molimo Gospodina da se poginulima smiluje, a ostalima da snage i vjere.

Uz molitvu pozvani smo i na konkretan čin pomoći. Kako to čine vjernici diljem Katoličke Crkve, predvođeni svojim biskupima i svećenicima, i mi smo se, na poticaj našega nadbiskupa Đure Hranića, uključili u prikupljanje novčane pomoći u nedjelju 19. veljače 2023. Novci su se prikupljali u objema našim župama nakon svetih Misa. U Župi Uskrsnuća Kristova za pomoć stradalima u potresu prikupljeno je 1.180 € (8.890.71 HRK), a u Župi Duha Svetoga 1.520,65 € (11.457,34 HRK), što zajedno iznosi 2.700,65 € (20.348,05 HRK). Lijep je to izraz kršćanske ljubavi koju nismo propustili iskazati onima koji su u potrebi. (S. M. Gladić)