Praktične upute za slavljenje blagoslova obitelji

Praktične upute za slavljenje blagoslova obitelji

Kako se pripremiti?

Blagoslov doma je izraz vjere i svjedočanstvo pripadnosti Katoličkoj Crkvi i župnoj zajednici. Svećenik u ime Božje i u ime Crkve donosi mir i radost Isusa Krista, Spasitelja svijeta. Najvažnije je pripremiti srce i dušu. Kad su srce i duša spremni za prihvaćanje blagoslova, onda ostali nedostatci uopće nisu važni.

Pogledajte plan rasporeda blagoslova obitelji kako biste saznali kada svećenik dolazi u vašu ulicu. Ministranti će vas obavijestiti nekoliko minuta prije. Lijepo bi bilo da domaćin obitelji dočeka svećenika pred vratima i uvede ga u prostoriju gdje su okupljeni članovi obitelji. Pokušajte isplanirati obveze kako bi svi članovi obitelji u to vrijeme bili kod kuće i zajedno molili.

Dobro je prije dolaska svećenika u Vaš dom zatvoriti pse i druge kućne ljubimce koji kod nekih osoba mogu izazivati nelagodu ili strah, s obzirom da sa svećenikom idu i ministranti mlađe dobi.

Što staviti na stol?

Na stol postavite križ i zapalite blagoslovljenu svijeću. Postavite i blagoslovljenu vodu s grančicom za škropljenje.

Važno je omogućiti tišinu u kojoj ćemo slušati Božju riječ i moliti. Dobro je isključiti sve što remeti zajedništvo i molitvu: radio, televiziju ili bilo kakav drugi izvor buke, kao i isključiti zvukove na mobitelu.

Kako to izgleda?

Na ulazu u stan svećenik pozdravlja: Mir kući ovoj, a vi odgovarate: I svima koji prebivaju u njoj. Slijedi znak križa i kratak uvod u zajedničku molitvu. Potom se čita odlomak iz Svetog pisma i izriču različite molitve za potrebe vaše obitelji. Slijedi Oče naš i blagoslovna molitva. Na kraju svećenik blagoslovljenom vodom poškropi sve nazočne koji se opet prekriže.

Tko će blagoslivljati?

Mnogo je obitelji u naše dvije župe i nemoguće je da ih župnik sve posjeti svake godine. Kao i inače potrebna je pomoć i drugih svećenika. Uz župnika, blagoslivljat će pastoralni pomoćnik, kao i drugi pozvani svećenici. Blagoslov obitelji prigoda je za kraći razgovor i susret, a oni koji žele duži razgovor sa svećenikom, mogu tijekom cijele godine doći u župni ured i razgovarati sa svećenikom.

Kada dolazi svećenik?

Blagoslov se odvija prema objavljenom rasporedu i započinje u 9 sati. Redovito se polazi od manjeg kućnog broja u ulici i od ulice koja je prva na popisu. Oni župljani koji nikako ne mogu na sam dan blagoslova biti kod kuće, mogu se javiti u Župni ured i dogovoriti termin blagoslova iza blagdana Bogojavljenja.

‘Koliko to košta?’

Naše župe nemaju drugih prihoda osim vaših darova i o njima ovisi liturgijski i pastoralni život naših župa kao i održavanje crkvenih zgrada i prostora. Svaki vaš dar je dobrodošao. Darujte onoliko koliko možete. Zahvaljujemo za Vaše novčane priloge kojima uzdržavate svoje župe!

Trenutna financijska kriza ili trajno siromaštvo neka ne budu zapreka primanju blagoslova! Naprotiv, tada nam je blagoslov još i potrebniji!

Svoj godišnji prilog za lukno i zvonarinu možete donijeti u bilo koje doba godine u Župni ured kako bi se vaš dar evidentirao u kartoteci i vašoj župnoj knjižici. Izvanredne donacije možete uputiti i na račune župa:

Župa Uskrsnuća Kristova: HR2223400091111208262

Župa Duha Svetoga: HR3523400091111053022

Znak blagoslova

Kao podsjetnik na blagoslov svećenik svakoj obitelji daje prepoznatljivu naljepnicu na kojoj se, uz godinu blagoslova nalaze slova koja znače C (Christus) M (mansionem) B (benedicat) ili u prijevodu: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom! Ovu naljepnicu možete istaknuti na svojim ulaznim vratima ili na nekom drugom važnom mjestu u svojemu domu.

C + M + B

Isus Krist novorođeni zajedno sa svojom Majkom Marijom i svetim Josipom bio uz vas u vašem domu i čuvao vas kamo god odlazili dok se sretno ne vratite u sigurnost vlastite kuće.

Neka vas sve prati Božji blagoslov i mir!

Đurica PARDON, župnik