Pozdravni govor župnika na liturgijskom uvođenju u službu

Pozdravni govor župnika na liturgijskom uvođenju u službu

Cijenjeni župljani župe Uskrsnuća Kristova i župe Duha Svetoga u Čepinu, sve vas srdačno pozdravljam na početku svoje službe u ovim dvjema župama.

Promjena župnika uvijek sa sobom nosi mnoga uzbuđenja, nepoznanice i nedoumice. Osobito su jaki osjećaji kad se događa, da zbog nedostataka svećenika, jednome župniku mora biti povjerena pastoralna briga za dvije župe. S istim raspoloženjem, s istim nedoumicama i nepoznanicama i ja dolazim među vas biti vam pastir, učitelj i navjestitelj Božje riječi. Ponekad je teško razumjeti djelovanje Duha Svetoga u Crkvi, ali se uvijek može s vjerom prihvatiti njegove pozive i odazvati se otvorena srca.

Budući da smo već devetnaest godina dio istog dekanata, mnogi od vas imali su priliku vidjeti me. Vjerujem da me prepoznajete kao ispovjednika koji je već godinama tijekom uskrsnih i božićnih ispovijedi zajedno s vama dijelio milost pomirenja s Bogom. Drago mi je što i ja među vama prepoznajem neka lica sjećajući se radosnih trenutaka koji su uslijedili nakon iskrenih ispovijedi. Ipak, u svom prvom obraćanju, želim vam se ukratko predstaviti. Premda su podatci o nečijem životu uvijek suhoparni i beživotni dok se ne susretnemo „oči u oči“ i ne doživimo jedni druge u zajedništvu dijeljenja svakodnevice.

Rođen sam u Nijemcima, pograničnom srijemskom selu uz rijeku Bosut. Ondje sam odrastao kao sin srijemske ravnice u zemljoradničkoj obitelji. Završio sam sve potrebne škole za svećeničku službu i prognaničke 1995. godine zaređen za svećenika u Vinkovcima. Nakon kapelanske službe u Sikirevcima i u Osijeku u Donjem gradu, postao sam župnikom u mjestima Batina i Zmajevac, ondje gdje Dunav utječe u našu Hrvatsku domovinu. Ondje sam zajedno s povratnicima nakon Domovinskog rata obnavljao povjerenje Bogu i gradio mostove zajedništva u vjeri. Nakon pet godina prihvatio sam službu župnika u nedalekim Punitovcima. Ondje sam vodio zajednicu vjernika sv. Ladislava, kralja u Punitovcima, Krndiji, Josipovcu Punitovačkom i Jurjevcu Punitovačkom tijekom punih dvadeset godina brinući se za vjernike hrvatskog i slovačkog naroda. Tijekom svoje župničke službe uz razne pastoralne aktivnosti u župama bavio sam se i znanstvenim radom proučavanja Svetog pisma i postigao, najprije magisterij, a kasnije i doktorat znanosti. Na duboko proučavanje Božje riječi uvijek me poticala želja da vjernici, koji su mi povjereni, mogu primiti jasan biblijski nauk koji će biti potpora njihovom duhovnom rastu i napretku u vjeri.

Ponosan sam što na službi upravitelja župe mogu naslijediti svog profesora dr. Zvonka Pažina. Vjerujem da će nakon umirovljenja od župničke službe dr. Zvonko moći lakše nastaviti svoj profesorski rad na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. On nas je uvijek, uz svoju župničku službu koju je obavljao tijekom svih ovih godina profesorskog rada, poučavao dostojanstvenom slavljenju svetih otajstva. Tu službu spajanja teološke znanosti i praktičnog župničkog života i ja ću se truditi nastaviti svom dušom i srcem svojim predavanjima na Katoličkom sveučilištu u Zagrebu gdje predajem studijski predmet pod nazivom „Integralna ekologija“.

Isto tako se ponosim što na župničkoj službi nasljeđujem mudra pastira vlč. Helmuta, koji je i meni osobno u mnogim situacijama života, poput oca i prijatelja bio savjetnikom i pomoćnikom. Njegovu ustrajnost i požrtvovnost, kao i strpljivost u nedaćama želim nasljedovati u svojoj župničkoj službi. Posebno mi je drago što je, u svojim umirovljeničkim danima, odlučio i nadalje ostati aktivan u svećeničkoj službi kao pastoralni suradnik u objema župama u kojima primam službu župnika. Zato mu od srca zahvaljujem na ovoj požrtvovnosti i duboko cijenim njegovu volju i želju da i vama i meni ostane na raspolaganju u pastoralnoj službi.

Znam da su vaši dosadašnji župnici, dr. Zvonko Pažin i Vlč. Helmut Schumacher, revno i s ljubavlju upravljali župama koje su im bile povjerene na vodstvo, pa se nadam da ću im biti dosljedan nasljednik, razvijajući ono što su oni do sada činili i dodajući tome ono što sam sâm stekao tijekom svoga života i tijekom 27 godina svećeničke službe.

S radošću prihvaćam službu župnika u dvjema čepinskim župama i veselim se suradnji i životu s vama. Dolazim k vama s dobrom voljom i s puno nade. Želim s vama dijeliti život sa svim poteškoćama i radostima. Znam da je i vama, kao i meni, otežavajuća okolnost što župa Uskrsnuća Kristova i župa Duha Svetoga moraju dijeliti jednoga župnika. Bit će s početka komplicirano dok se na tu činjenicu ne naviknemo i ustalimo aktivnosti koje će se događati u objema župama. Računam na vašu susretljivost, strpljivost i razumijevanje, jer mnogo toga neće moći biti kao što je bilo prije jer su dvije župe a jedan župnik. No, vjerujem da će snaga vaše i moje vjere u Uskrsnuće Kristovo, kao i sila Duha Svetoga koja nam je svima dana po sakramentima, djelovati u našem radu i da ćemo zajedno učvršćivati crkveno zajedništvo ne gubeći ništa od onoga što ste do sada sa svojim župnicima izgradili, nego uvijek obnavljajući lice zemlje na kojoj svi zajedno živimo i Bogu služimo.

Hvala svima na izrečenoj i pokazanoj dobrodošlici!

Molite za mene i dalje molitveno podupirite novog pastoralnog suradnika u našim župama, vlč. Helmuta. Molite i za vlč. Zvonka da doživi mnogo sretnih i zdravih umirovljeničkih godina.

Neka nas sve obaspe Bog svojim blagoslovima, a Blažena Djevica Marija neka nam bude zaštitnicom.