Posjet đakovačkih bogoslova našim župama

Posjet đakovačkih bogoslova našim župama

U nedjelju 5. veljače 2023. god. u posjet našim objema župama došli su bogoslovi iz Đakova – Mario Vučko, student prve godine teološkog studija, rodom iz Otoka, i Aron Čeke, student četvrte godine studija, rodom iz Župe Uzvišenja svetog Križa u Osijeku. S njima je došao i njihov poglavar u Bogosloviji – vicerektor dr. Davor Senjan. S nama su sudjelovali na svetim Misama, a njih je predslavio vlč. Senjan. Nakon njegove homilije u kojoj nas je ohrabrio da budemo istinska sol zemlje koja će davati okus današnjem svijetu, i pravo svjetlo koje se neće skrivati pod posudu, nego svojom dobrotom i radošću osvjetljavati cjelokupno društvo, predstavili su nam svoje životne putove i dvojica bogoslova. Zajedno smo molili za duhovna zvanja iz naših župa, a prikupljena milostinja naš je dar Bogoslovnom sjemeništu.

Dosad je cijeli Čepin, od osnutka prve župe 1860. god., dao svega tri svećenika: vlč. Antuna Vitanovića (1845.-1903.), vlč. Herberta Medića (1913.-1991.) i vlč. Vilima Hefera (1933.-1985.), a najmlađi od njih rođen je prije 90 godina. U to vrijeme naše dvije župe nisu ni postojale. Podatak je to nad kojim se trebamo duboko zamisliti i svim srcem moliti za duhovna zvanja. Još više nas opominje podatak koji je iznio vicerektor Senjan, a taj je da u Đakovu trenutačno ima ukupno 18 bogoslova, od kojih je iz naše Nadbiskupije svega 11. Župnik Đurica Pardon osvrnuo se na taj podatak iznošenjem činjenice kako je sve manje svećeničkih i redovničkih zvanja, a da bi nam to bilo zornije, načinio je usporedbu s vremenom kada je on došao na đakovačku Bogosloviju, rekavši da ih je tada samo na prvoj godini studija bilo 12 bogoslova, a sada ih toliko nema ni u svih pet.

Kako žive đakovački bogoslovi može se vidjeti na njihovoj Facebook stranici, a možda će to biti poticaj onim mladićima koji razmišljaju o svećeničkom pozivu da se odluče odazvati Božjem pozivu. (S. M. Gladić)

Za ambonom je bogoslov Mario Vučko, uz župnika Đuricu Pardona je vicerektor Davor Senjan, a desno od njega sjedi bogoslov Aron Čeke