Pobožnosti po mjesecima i danima

Pobožnosti po mjesecima i danima

Kako bi vjernike potaknula na molitveni i duhovni život, Crkva preporučuje neke pobožnosti po danima i mjesecima, a uz poticaj na razmatranje o ponuđenim otajstvima nudi i molitve koje se tada mogu moliti. Imajuću u vidu vrijednost takve preporuke Crkve, oblikovali smo knjižicu s litanijama za svaki mjesec, izuzev listopada kada se preporučuje moliti krunica. Litanije su, kao i upute o moljenju krunice, preuzete s različitih mrežnih stranica, a knjižica se može prelistati niže ili preuzeti ovdje. Evo pregleda pobožnosti po mjesecima, uz pripadajuće litanije:

1. Siječanj: Presveto Ime Isusovo (PDF – litanije)
2. Veljača: Sveta Obitelj (PDF – litanije)
3. Ožujak: Sveti Josip (PDF – litanije)
4. Travanj: Presveti euharistijski Sakrament (otajstvo uskrsnuća) (PDF – litanije)
5. Svibanj: Blažena Djevica Marija (PDF – litanije)
6. Lipanj: Presveto Srce Isusovo (PDF – litanije)
7. Srpanj: Presveta Krv Isusova (PDF – litanije)
8. Kolovoz: Bezgrešno Srce Marijino (PDF – litanije)
9. Rujan: Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije (PDF – litanije)
10. Listopad: Krunica (PDF – upute za moljenje i otajstva)
11. Studeni: Duše u čistilištu (PDF – litanije)
12. Prosinac: Došašće i Kristov dolazak (PDF – litanije)

Uz pobožnosti po mjesecima, Crkva preporučuje i pobožnosti po danima, a one su ove:

1. Ponedjeljak: Za duše u čistilištu
2. Utorak: Pobožnost anđelu čuvaru
3. Srijeda: Pobožnost svetom Josipu
4. Četvrtak: Pobožnost Presvetom Oltarskom Sakramentu
5. Petak: Pobožnost Isusovoj Muci
6. Subota: Pobožnost Blaženoj Djevici Mariji
7. Nedjelja: Pobožnost otajstvu Presvetoga Trojstva.

Ovdje donosimo neke molitve koje se mogu moliti na određeni dan, a i njih smo preuzeli s različitih mrežnih stranica. Mogu se u PDF formatu preuzeti ovdje.

1. Ponedjeljak: Molitva svetom Josipu za duše u čistilištu

Sveti Josipe, ponizno te molim, pomozi siromašnim dušama u čistilištu, da im svemogući Otac skrati muke i da čim prije ugledaju lice svoga Stvoritelja, za kojim toliko čeznu. Pomozi dušama koje u krajnjoj zapuštenosti traže tvoju pomoć, znajući da tvoj zagovor sve može kod Boga. Pa kao što si nekoć Mariji i Isusu pomagao u svakoj potrebi, tako i sada pomozi siromašnim dušama koje su krvlju Isusa Krista otkupljene i koje milosrdna Majka Marija tako nježno ljubi. Amen.

2. Utorak: Molitva anđelu čuvaru

O moj sveti anđele čuvaru, koliko si puta morao svoje sveto lice odvratiti od mene zbog mojih grijeha. Molim te, oprosti mi i izmoli da mi i dragi Bog oprosti, a ja čvrsto odlučujem da neću dragog Boga ni tebe nikada više svojevoljno uvrijediti. Amen.

3. Srijeda: Molitva svetom Josipu

Sveti Josipe, ti brižni i sretni hranitelju najsvetijeg Djeteta, kojemu si bio djevičanski i zakonski otac, budi i meni duhovni otac. S radošću ti se posvećujem i stavljam pod tvoju zaštitu. Od sada te smatram svojim ocem i zaštitnikom, a ti mene smatraj svojim djetetom i daj da osjetim djelovanje tvog zagovora i ljubavi. Zato mi izmoli milost obraćenja i ustrajnosti u dobru. Daj da budem dionik tvojih kreposti. Sačuvaj u meni iskrenu i trajnu vezu s Bogom, duševni mir, duboku poniznost srca, savršeno slaganje s voljom Božjom. Izmoli mi strpljivost u poteškoćama, čvrsto povjerenje u providnost Božju, a iznad svega, goruću ljubav prema presvetim osobama Isusu i Mariji, neokaljanoj Njegovoj Majci. O mili, blagi, strpljivi, ponizni i sveti Josipe, uzmi nas sve za svoju djecu i budi nam uvijek dobar i vjeran otac. Amen.

4. Četvrtak: Molitva pred Presvetim Oltarskim Sakramentom

Isuse, vjerujem u te, Isuse, ufam se u te, ljubim te nada sve. Isuse, tebi živim, Isuse, tebi umirem, Isuse, Tvoj sam živ i mrtav.

5. Petak: Molitva za milost po Isusovoj muci

Zaklinjem Te, mili Gospodine Isuse Kriste, da mi Tvoja muka bude mojom jakošću da me utvrđuje, zaštićuje i brani; rane Tvoje neka mi budu hranom i pićem, da se njima hranim, pojim i naslađujem; krv Tvoja neka me opere od svih grijeha mojih; Tvoja smrt bila mi neprolaznim životom; Tvoj križ neka mi bude vječnom slavom! U tom neka mi bude okrepa, radost i zdravlje duše i naslada moga srca! Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova! Amen!

6. Subota: Molitva Blaženoj Djevici Mariji

Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi. Djevice slavna i blagoslovljena, Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Sa svojim nas Sinom pomiri, svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči.

7. Nedjelja: Molitva Presvetom Trojstvu

Moj Bože, ja vjerujem u Te, klanjam Ti se, ufam se u Te i ljubim Te! Molim Te da oprostiš onima koji ne vjeruju u Tebe, koji Ti se ne klanjaju, koji se ne ufaju u Tebe i koji Te ne ljube! Presveto Trojstvo, Oče Sine i Duše Sveti ponizno Te molim i prikazujem Ti predragocjeno tijelo, krv, dušu i božanstvo Isusa Krista koji je prisutan u svim svetohraništima širom svijeta, kao naknadu za sve uvrede, svetogrđa i nemarnosti kojima Te vrijeđaju ljudi. Po neizmjernim zaslugama njegova presvetog Srca i bezgrešnog Srca Marijina molim Te obrati jadne grešnike! (Priredila: S. M. Gladić)

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.