Pepelnica ili Čista srijeda

Pepelnica ili Čista srijeda

Pepelnica je prvi dan korizme, početak pokorničkog vremena u kojemu se molitvom, postom, različitim žrtvama i oblicima odricanja te djelima milosrđa priprema za Uskrs. Na svetoj Misi tada se vrši obred posipanja pepelom, što predstavlja izvanjski znak spremnosti vršenja pokore.

Njezin je nastanak, negdje oko sredine 2. st. kada se počinje slaviti Uskrs, vezan uz pokornike, tj. kršćane koji su teško sagriješili i zbog toga su više godina vršili pokoru i bili isključeni iz crkvene zajednice. Oni su na Veliki četvrtak po sakramentu pokore bili pomireni i ponovo primljeni u zajednicu, a na Čistu srijedu su bili posipani pepelom, čime su izražavali svoju spremnost na pokoru i izravnije se pripremali za sakramentalno pomirenje. Ostali vjernici nisu imali neku posebnu pripremu za Uskrs, osim što bi dan-dva prije njega postili.

Sama korizma je počinjala na Prvu korizmenu nedjelju i trajala do Velikog četvrtka, što je iznosilo točno 40 dana. Međutim, s vremenom su se pokornicima pridružili i ostali vjernici pa su i oni pristupali obredu pepeljenja na Čistu srijedu, a time je i sam početak korizme prebačen na Pepelnicu. Također, time je trajanje korizme produženo na 44 dana, kako je i danas. Takva se praksa vjerojatno javlja već u 5. ili 6. st.

Danas se obred pepeljenja vrši nakon homilije, i to ili posipanjem pepelom ili pravljenjem znaka križa na čelu vjernika uz riječi: “Obratite se i vjerujte Evanđelju” ili “Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah obratiti”. Pepeo se priprema od spaljenih grančica prethodne Cvjetnice. Iako se obred posipanja pepelom ne bi trebao vršiti u Prvu korizmenu nedjelju, jer je svaka nedjelja spomen na Kristovo uskrsnuće i ne pripada pokorničkim danima, ipak mnogi svećenici to čine, opravdavajući takvu praksu pastoralnom potrebom, budući da mnogi vjernici zbog posla ili nekih drugih razloga spriječenosti neće moći doći na svetu Misu na Čistu srijedu.

Obred pepeljenja vrlo je važan i današnjim vjernicima jer nas svojom simbolikom potiče na vršenje pokore i poziva na obraćenje pa je kao takav znak naše spremnosti da kroz korizmeni hod želimo napredovati u vjeri i pobožnosti, uzvraćajući Bogu svojim djelima zahvalnost na daru otkupljenja po Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću.

Uz obred pepeljenja, na Čistu srijedu svi su vjernici od navršene 18. do započete 60. godine dužni obdržavati post i nemrs, tj. smiju se samo jednom do sita najesti, a hrana koju uzimaju ne smije biti meso niti mesne prerađevine. (S. M. Gladić)