Običaj sijanja božićne pšenice

Običaj sijanja božićne pšenice

Stari je običaj da se na spomendan Svete Lucije (13. prosinca), a ponegdje na spomen Svete Barbare (4. prosinca), sije pšenica. Obično se u manjim posudicama pomiješa sa zemljom ili položi na vatu i redovito pomalo zalijeva, kako bi do Božića bila ukras na stolu ili uz jaslice. Svojom zelenom bojom budi nadu i radost, slične osjećaje kakve donosi i samo došašće.

Pšenica je tako posijana ne samo u našim domovima, nego i u crkvi, da bi bila na sam Božić i sve do kraja božićnoga vremena postavljena kod jaslica i u blizini oltara. Svi su župljani u prvim danima došašća i ove godine mogli na izlazu iz crkve uzeti zapakiranu pšenicu kako bi je mogli posijati kod kuće, a riječ je o daru našeg župljanina, gosp. Ivana Leke.

Kad naraste i kad je spremna da se stavi na stol o Božiću, pšenica se u našim krajevima obično ukrasi hrvatskom trobojnicom, a na njezinoj se sredini stavlja čašica sa svijećom, koja bi se palila za vrijeme obiteljske molitve u tom vremenu. Po završetku božićnoga vremena pšenica bi se bacila pticama.