Nedjelja Caritasa

Nedjelja Caritasa

Katolicima je dobro poznata crkvena humanitarna organizacija pod nazivom Caritas. Sama riječ caritas dolazi iz latinskog jezika i može se prevesti kao ljubav, još više kao djelotvorna ljubav, odnosno ona koja se ne zaustavlja samo na riječima i emocijama, nego nužno želi učiniti neko konkretno dobro. U tom smislu, caritas prije svega označava ljubav prema Bogu, kao najvišem Dobru, a onda i kao takvom Dobru od kojeg proistječe želja da se i drugim ljudima čini dobro. Time caritas ujedinjuje Dvije zapovijedi ljubavi, po kojima smo pozvani ljubiti Boga iznad svega, tj. svim svojim srcem, svom dušom i svim umom, a drugoga kao same sebe.

Idući za takvim značenjem ljubavi, Crkva se oduvijek brinula za potrebite, što već možemo vidjeti u izvještaju u Djelima apostolskim, gdje čitamo da je prvoj kršćanskoj zajednici sve bilo zajedničko nitko nije ništa zvao svojim od onoga što je imao (usp. Dj 2,42-47). Tijekom povijesti nastajale su mnogobrojne i različite bratovštine, udruge, hospiciji, sirotišta, bolnice, ubožnice itd., a koje su imale za cilj povezati duhovni i molitveni život s konkretnim pomaganjima bližnjima. U tom smislu posebno valja istaknuti svetog Vinka Paulskog (1581.-1660.) i njegove redovnike lazariste i sestre milosrdnice, koji su prednjačili u pomaganju potrebitima. Nisu bili jedini, nego su ih mnogi slijedili. To se odnosi i na neke druge redovničke zajednice, ali i na laike, pa je stoga sasvim razumljivo što je u jednom trenutku povijesti Crkve došlo do osnivanja Caritasa, kao prepoznatljive katoličke humanitarne organizacije.

Nju je najprije za Zagrebačku nadbiskupiju osnovao zagrebački nadbiskup i kardinal bl. Alojzije Stepinac 1932., a taj su primjer s vremenom nasljedovale i druge biskupije, tako da se danas govori o djelovanju Caritasa na razini nacionalne Crkve, na razini biskupija i na razini župa. Dana 15. listopada 1942. godine Središnji je odbor Caritasa Zagrebačke nadbiskupije uputio dopis svim biskupijama da i one osnuju svoje biskupijske Caritase, a to je za Đakovačku i Srijemsku biskupiju učinio tadašnji đakovački biskup Antun Akšamović Okružnicom br. 440/1943. od 30. travnja 1943. Time je Caritas naše biskupije započeo dugogodišnje humanitarno djelovanje putem kojeg je mnogim ljudima iskazana kršćanska ljubav i konkretna pomoć. To se posebno odnosi na vrijeme Domovinskog rata, te na Nedjelju Caritasa, ali i na uobičajeno svakodnevno djelovanje.

Nedjelja Caritasa se odlukom hrvatskih biskupa već više godina obilježava na Treću nedjelju došašća, a to je prigoda da postanemo svjesni i vlastitog zajedništva kao župne, biskupijske i nacionalne Crkve, te da iskažemo konkretnu pomoć onima kojima je pomoć potrebna. Milostinja toga dana ide izravno za pomoć najsiromašnijima, a uz nju se prikupljaju novčani i drugi prilozi, posebno prikupljeni putem višednevnog odricanja i skupljanja novca u Caritasovim kutijicama ili kuvertama, a koje se također običavaju darovati u nedjeljnu milostinju.

Na isti smo se način i mi kao župne zajednice i ove godine uključili u takav izraz kršćanske ljubavi, koji se slavio 11. prosinca 2022., a tom je prilikom ukupno prikupljeno 14.750,19 kuna, od toga u Župi Uskrsnuća Kristova 7.994,65, a u Župi Duha Svetoga 6.755,54 kuna. Osim od milostinje, prilozi su skupljeni i od prodaje ukrasa koje su priredili članovi župne humanitarne skupine. Lijep je to dar koji nas podsjeća na Isusove riječi da ni jedna čaša koju smo u ljubavi pružili onima najmanjima neće propasti, kao i da svako djelo koje smo tako učinili, učinili smo zapravo Kristu.