Na Gospu Lurdsku sveta Misa za sve bolesnike naših župa

Na Gospu Lurdsku sveta Misa za sve bolesnike naših župa

Na spomendan Gospe Lurdske, 11. veljače, prisjećamo se kako se u francuskom mjestu Lurdu 11. veljače 1858. godine Blažena Djevica Marija ukazala siromašnoj i neukoj djevojčici Bernardici dok je u blizini rijeke Gave s još dvjema djevojčicama skupljala granje za ogrjev. Objavila joj se kao Bezgrešno začeće, potvrdivši tako značenje dogme o bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije, a koju je papa Pio IX. proglasio četiri godine ranije. Uz to, Gospa je rekla Bernardici da prenese vjernicima potrebu žarke molitve i pokore za obraćenje grešnika te da se na mjestu ukazanja izgradi crkva. Također joj je pokazala izvor ljekovite vode, a na koji i danas dolaze mnogi hodočasnici, posebno bolesnici.

Zato se na spomendan Gospe Lurdske slavi i Dan bolesnika, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine. Tada smo posebno pozvani sjetiti se i moliti za sve bolesne, napose za stare i nemoćne naših župa, kao i one koji strpljivo i s puno ljubavi njeguju svoje ukućane i druge bolesnike. Imajući u vidu važnost ljubavi i brige zdravih župljana za one bolesne, u subotu 11. veljače 2023. god., na dan Gospe Lurdske, u crkvi Uskrsnuća Kristova slavit će se sveta Misa u 16 sati. Budući da je crkva Duha Svetoga na katu, a stube su najvećem broju bolesnika velika barijera, u crkvi Uskrsnuća Kristova slavit će se sveta Misa za bolesnike i stare obiju župa, a njih ima preko stotinu, po svakoj župi preko pedeset.

Na Dan bolesnika još snažnije osjećamo vrijednost i važnost sakramenta bolesničkog pomazanja, svjesni da on nije sakrament umirućih, nego bolesnih, tj. da je namijenjen i onima koji nisu na samom kraju svojih životnih snaga, nego se sa svojim tegobama nalaze na početku ili ih već podnose neko vrijeme. Sakramenti su vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti, a kroz sakrament bolesničkog pomazanja vjernike Gospodin osnažuje u nošenju svojih bolesničkih i staračkih muka, on ih uzdiže iz malodušnosti koju izaziva nemoć, daje im zdravlje duše, a ako je Božja volja i tijela. Zato je važno pripremiti se dostojno za sakrament bolesničkog pomazanja, jer nas on združuje s Kristom po patnji i vodi nas razumijevanju da svoju žrtvu strpljivim podnošenjem prikazujemo za obraćenje grešnika i spas svijeta. Imajući to u vidu, svi bolesnici i stari koji budu sudjelovali na svetoj Misi u subotu imat će priliku primiti bolesničko pomazanje.

U svemu tome važnu ulogu imaju i oni koji se skrbe za bolesne i stare, pa je posebno njima upućen poziv da dovezu svoje nemoćne članove obitelji te im učine radost srca da mogu, možda i nakon dugo vremena, sudjelovati u slavlju svete Mise zajedno sa svima onima koje povezuje fizička nemoć, kao i da prime milost duhovnog ozdravljenja po sakramentu bolesničkog pomazanja, a ako je Božja volja i tjelesnog. U svetoj Misi molit će se i za sve njegovatelje da i njima Gospodin da snage da mogu strpljivo i s ljubavlju služiti svojim bližnjima. Sveta Misa na Dan bolesnika poticaj je i svim zdravim župljanima da mole za svoje bolesne i stare članove pa bi lijepo bilo kada bi i oni došli u što većem broju.

Neka nas Gospa sve zagovara, a posebno neka izmoli od Gospodina osnaženje vjere svima onima koji su zbog bolesti ili starosti upali u malodušnost. Njihova patnja i bol izravno je svjedočenje da smo spremni suobličiti se Kristu patniku i strpljivo podnositi ono što nam je Gospodin namijenio. A onda kada dođe smrtni čas biti spreman na odlazak u Očev zagrljaj, ne zaboravljajući koliko je važno tada izmiriti se s Gospodinom po sakramentu pomirenja i osnažiti se po presvetoj Pričesti za prijelaz iz ovoga u vječni život. (S. M. Gladić)