Molitvena skupina “Božja djeca” (Vjeronauk za predškolarce i bebe)

Molitvena skupina “Božja djeca” (Vjeronauk za predškolarce i bebe)

“Pustite malene k meni!”,
Isus je rekao vama.
“Pustite Isusa k nama!”
Danas djeca mole sama.
(Iz Spavaj mi, spavaj. Kratke molitve i pjesmice za laku noć, Naša djeca, 2015.)

Ova kratka pjesmica tako lijepo govori što se događa kada se skupe dječja srca: Isus dolazi među nas. Bila ta srca velika ili mala, bili mi veliki ili mali, trebamo se zajedno okupljati i moliti. Molitvena skupina Božja djeca djeluje u župi Uskrsnuća Kristova od 2017. godine s dvogodišnjim prekidom zbog pandemije uzrokovane koronavirusom. Od Uskrsa 2022. opet djeluje u redovitom terminu: ponedjeljkom od 18:00 do 18:30, u katehetskoj prostoriji. Voditeljica je Marija Miloloža Pandur, majka četvero djece.

Na susretu molimo za naše  potrebe, za potrebe naše župe, naše crkve i cijeloga svijeta. Posebno molimo za trudnice i za obitelji željne nove djece. Od osnutka skupine izmoljena su mnoga djeca. Od naših članica, od 2017. godine, rođeno je 15 djece, i 5 anđela. Neke su se članice preselile u druge župe, neke dođu povremeno, a dio je stalna postava. Ponekad dođu i naši muževi što nas posebno raduje.

Tko može sudjelovati?

Na susrete  pozivamo mlade bračne parove, buduće majke, trudnice, roditelje i njihove bebe i predškolsku djecu.

Kako je susret osmišljen?

Djeca sjedaju u krug za stolove, a roditelji i bebe okolo njih. Na stolu su papiri, bojice, flomasteri, puzzle s vjerskim motivima. Na početku molitve učinimo znak križa, zazovemo Duhu Svetomu da bude s nama te izmolimo molitvu Anđeo Gospodnji ili Kraljice neba, raduj se. Zatim djeca dobiju zadatak što da crtaju ili bojaju, ili im se podijele prazni papiri da crtaju što žele. Slijedi molitva prošnje: svatko kaže za što danas moli. Nakon toga izmolimo  litanije, dio krunice ili neku prikladnu molitvu. Onda otpjevamo duhovnu pjesmu. Zatim djeca mole dječje molitvice, i nakon toga ide molitva zahvale: svatko kaže za što je danas zahvalan. Nakon toga pjevamo dječje pjesme i u radosti završavamo susret: znakom križa i molitvom Svetoj Obitelji.

Nakon susreta za vrijeme ljeta djeca se igraju na travnjaku iza vjeronaučne prostorije, a roditelji razgovaraju.

Koji je cilj molitvene skupine?

Molitvena skupina je osnovana s ciljem da roditelji mole zajedno s djecom. Da djeca nauče osnovne molitve, da s radošću pjevaju vjerske pjesmice. Ponajprije, da osjete vjersko zajedništvo. I da zajedno s roditeljima idu na svetu misu.

Zašto djeca vole dolaziti?

“Volimo ići na vjeronauk kod teta Marije jer se učimo moliti, a najviše nam se sviđa što možemo crtati i pjevati. Najdraže pjesme su nam:  Tko stvori, Kad Isus dolazi, Ljubav Božja”. (Marta, 6 g.; Jakov, 5 g.; Marija, 3 g.)

.

“To je kao moj vrtić. Bojam, slažem puzzle i pjevamo. Tamo mi je baš lijepo. Volim tamo ići.” (Luka, 3 g.)

.

“Jako sam sretna na vjeronauku za djecu i mame. Sviđa mi se što puno crtamo i učimo o našim svetcima. Učimo se zahvaljivati dragom Bogu uz neke nove molitve.” (Marija, 8 g.)

.

“Volim s mamom i sekom ići na vjeronauk kod tete Marije. Upoznala sam nove prijatelje. Molimo se i pjevamo lijepe pjesme.” (Eva, 6,5 g.)

.

“Lijepo mi je što crtamo, pjevamo i molimo. Volim biti s drugom djecom i naučiti novu molitvu. Sviđa mi se što plešemo dok pjevamo. ” (Sara, 12 g.)

.

“Volim ići na susrete zato što mi je zabavno. Upoznajem drugu djecu. I volim biti s mamom.” (Klara, 9 g.)

.

“Volim dolaziti zato što mi je lijepo. Volim crtati i pjevati.” (David, 5 g.)

Marija MILOLOŽA PANDUR