Listopadske pobožnosti

Listopadske pobožnosti

Dva su mjeseca u godini na poseban način posvećena Blaženoj Djevici Mariji. To su svibanj i listopad. Uz te mjesece vezuju se svibanjske, odnosno listopadske pobožnosti, a tada vjernici i izvanjski snažnije časte Djevicu Mariju, posebno moleći krunicu, litanije, pjevajući marijanske pjesme i moleći različite molitve posvećene Majci Mariji. Dok su svibanjske pobožnosti nastale još u srednjem vijeku tako da su vjernici spontano počeli brati cvijeće i njime ukrašavati Gospine slike i kipove, posebno na putovima i raskrižjima, i pritom joj zahvalno pjevati pjesme i iskazivati svoje prošnje, listopadske pobožnosti imaju svoju povezanost uz Blagdan BDM od krunice, koji se slavi 7. listopada, a nastao je kao nastavak molitve krunice na koju je pozvao papa Pio V., kako bi izmolio od Gospe pobjedu nad Turcima u bitki kod Lepanta, koja se zbila na taj dan 1571. Kako je kršćanska vojska pobijedila, u znak zahvalnosti narod je kroz cijeli mjesec nastojao snažnije moliti ružarij, a to se zadržalo do danas.

Sama krunica ima svoje početke još u 12. st., kada se počeo molitveno recitirati dio Zdravomarije, da bi se u narednim stoljećima oblikovala cjelokupna molitva kako je danas molimo. Približno u to vrijeme neki su počeli u samostanima moliti po 150 Zdravomarija, podijeljenih po desecima, da bi se kasnije to u više navrata mijenjalo i konačno u naše vrijeme oblikovalo u pet puta do 10 Zdravomarija, između kojih se moli Očenaš i Slava Ocu, a na početku Vjerovanje. Cijeli ružarij podijeljen je na četiri otajstva: radosna, žalosna, slavna i otajstva svjetla. Zadnje otajstvo dodao je papa Ivan Pavao II. 2002. godine.

Blažena Djevica Marija naša je Majka i zagovornica, ona je i Majka Crkve pa se stoga s punim pouzdanjem možemo utjecati njezinu zagovoru, moleći je da nas po molitvi približi svome Sinu.

Niže se nalaze upute kako se moli krunica. Za primjer su uzeta radosna otajstva. Potrebno je kliknuti na upitnik na križu, te redom na svaki sljedeći i otvarat će se nova polja s pridodanim molitvama. Krunica je katolicima uvijek bila posebno draga molitva, po kojoj mnogi osjećaju milost Božju, pa je stoga dobro i znati je moliti i svakodnevno to htjeti činiti. Posebno kada to radimo kao okupljena župna zajednica. (S. M. Gladić)