“Križ u Fertalju”

“Križ u Fertalju”

Današnji križ u Fertalju. Snimljeno 24. 2. 2023.

Stari Čepinci imali su svoje nazive za pojedine kvartove u mjestu, a neki od njih su se zadržali do danas, barem među starom, starijom i srednjom generacijom. Evo tek nekih naziva: Racki kraj, Fertalj, Nemanovci, Crni put, Gušće, Batrnek, Mrtvačka staza, Klavančine, Bara, Šangaj, Švapski sokak, Mađarski sokak, Jamača, Ciganski sokak itd. Na području Fertalja, danas na raskrižju Strossmayerove, Gundulićeve i Radićeve ulice, na teritoriju Župe Uskrsnuća Kristova, nalazilo se javno raspelo ili križ krajputaš koji i danas postoji, ali izmješten i obnovljen.

Križevi krajputaši gradili su se, kako i samo ime kazuje, pokraj puteva i na raskrižjima. Podizani su u znak zahvalnosti Bogu i kao poticaj na molitvu, tako da bi opominjali svakoga tko bi pored njih prolazio da se barem prekriži. Također, nerijetko su nastajali i kao spomen da je netko na tom mjestu izgubio život. Obično bi ga tada podizale obitelji poginulih. Ovaj se križ nalazio nasred raskrižja, tako da su ga, u ono vrijeme rijetki automobili morali obilaziti. Narod ga je jednostavno nazivao “križ u Fertalju”.

Izvorno mjesto “križa u Fertalju” – na raskrižju Strossmayerove, Radićeve i Gundulićeve ulice / Fotografija preuzeta s Facebook stranice “Moj Čepin” (dalje: FB “Moj Čepin”)

Događalo se da se netko, bilo zbog slabe uočljivosti noću, bilo zbog vožnje u ne baš potpuno trijeznom stanju, zaleti u njega i ošteti ili čak poruši. Nakon jednog takvog rušenja izmješten je s postoljem i ogradom nekoliko metara dalje, pored nekadašnje kuglane i birtije “Barbara”, od koje su danas ostale samo ruševine.

Srušeni križ u Fertalju, 1992. god. / Foto: FB “Moj Čepin”
Kuglana/birtija “Barbara” i trgovina u istoj zgradi; pogled iz Strossmayerove ulice / Foto: FB “Moj Čepin”
Izmješten i popravljen križ uz oronulu, ali još uvijek stojeću kuglanu “Barbara”; raskrižje Strossmayerove i Gundulićeve ulice / Foto: FB “Moj Čepin” / U desnom donjem kutu fotografije navedena fotografska radnja: “Foto Šimunek”
Križ u Fertalju u vrijeme početka urušavanja kuglane “Barbara” / Foto: FB “Moj Čepin”

Nije nam poznato ništa drugo iz povijesti križa, niti tko je, kada i u kojoj mjeri izvršio obnovu. Ipak, neki se zaključci mogu donijeti na temelju samog izgleda križa i natpisa na njemu. U podnožju stoji godina 1912., što je znak da je tada podignut. Takva javna raspela najčešće su bila ograđena uskom željeznom ogradom unutar koje se mogao zasaditi koji cvijet, a ujedno je donekle štitila od mogućih oštećenja. I križ u Fertalju ima takvu željeznu usku ogradu, sada crne boje s bijelim šiljcima na vrhu. Sudeći po fotografijama, ona je izvorna, odnosno čini se da je tek osvježavana bojanjem.

Kako je to bilo uobičajeno, i ovo se javno raspelo nalazi na postamentu ili pilu, tj. povišem kamenom postolju koje s prednje strane ima natpis i godinu. Izvorni uništen i uklonjen natpis bio je ovaj: “Klanjamo se Tebi Isukrste i blagoslivam Tebe. Jer si po svetom Križu Tvomu sviet odkupio / 1912”.

Izvorni natpis na križu u Fertalju / Foto: FB “Moj Čepin” / “Foto Šimunek”

Obnovljeni, današnji križ ima malo modificiran natpis na postamentu, usklađeniji sa standardnim hrvatskim jezikom. On glasi (napisano je sve velikim slovima): “Klanjamo se Tebi Isuse i blagoslivljamo Tebe jer si po svetom Križu Tvomu svijet otkupio / 1912”.

Natpis na postamentu današnjega, obnovljenog križa u Fertalju. Snimljeno 24. 2. 2023.

Dok je starija ploča s natpisom imala dvije kape na vrhu s ugraviranim osmerokrakim zvijezdama, obnovljena ploča ima iznad teksta latinski križ. Osmerokrake zvijezde također u sebi sadrže križ, i to četverostruki, a u kršćanstvu su poznati simbol.

Sâmo je kameno raspelo izvedeno jednostavno, tako da tek ima zakrivljeni svod na vrhu. On je očuvan i u restauraciji, s tim da je križ, kao i postament ožbukan i okrečen. Na njemu se nalazi drveni kip raspetog Krista, a iznad Kristove glave natpis INRI (Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, tj. „Isus Nazarećanin, kralj židovski“). I korpus i natpis INRI izgledaju izvorni, iako su vjerojatno morali proći temeljitu restauraciju nakon uništenja u rušenju. Premazani su postojanim uljanim bojama.

Kip Isusa i natpis INRI na obnovljenom javnom raspelu u Fertalju. Snimljeno 24. 2. 2023.

Uz podnožje križa, a na postamentu, s prednje strane, nalazi se mali kip Blažene Djevice Marije, smješten u plastičnom okviru i pozadinski ukrašen umjetnim cvijećem. Sa svake bočne strane postavljena je po jedna vaza s cvijećem, dok je neposredno ispred Gospina kipa pričvršćen fenjer za vječno svjetlo.

Kipić Blažene Djevice Marije u plastičnom okviru, vaze s bočnih strana i sprijeda lampaš s vječnim svjetlom. Snimljeno 24. 2. 2023.
Fenjer s vječnim svjetlom i natpis s postamentom na javnom raspelu u Fertalju. Snimljeno 24. 2. 2023.

Sve u svemu, čini se da se u rekonstrukciji vodilo računa o očuvanju izvornosti koliko god je moguće, a najveće promjene se vide u žbukanju kamenog i oronulog križa te isto tako u zamjeni razbijene ploče postamenta novom. Ono što je vidljivo iz ovih dana poslikanog križa (sve fotografije u kojima nije naveden izvor), možemo zaključiti da netko i danas vodi brigu o njemu pa tako u vazama ima umjetnog cvijeća, a u lampašu i nekoliko na dnu ostavljenih staklenih lampiona nalaze se vječna svjetla, koja istina više ne gore. Zemlju i cvijeće unutar ograde zamijenilo je kamenje, što se u vremenima kada se sve manje nađe onih koji bi održavali krajputaše čini sasvim praktično. Ipak, valja primijetiti da je zemlja izvan ograde uređena i ukrašena sada orezanim ružama.

Možemo zaključiti kako križ u Fertalju nije samo križ Župe Uskrsnuća Kristova, nego križ cijelog Čepina, jer svojom ljepotom, detaljima i poviješću zadivljuje mnoge prolaznike. Dao Bog da se svaki od njih zaustavi na tren pred raspelom i pomoli ili barem prekriži. Na to nas svakako potiču i Kristovo razapeto tijelo i Blažena Djevica Marija i natpis koji poziva na klanjanje i blagoslivljanje Isusa jer nas je po svom križu otkupio. (Tekst i nepotpisane fotografije: S. M. Gladić)

Križ u Fertalju s pristupnom stazicom i uredno orezanim ružama. U pozadini se vidi velikim dijelom urušena birtija/kuglana “Barbara”. Snimljeno 24. 2. 2023.
Križ u Fertalju s pristupnom stazicom. Snimljeno 24. 2. 2023.