Kako smo dobili, tako smo i dali

Kako smo dobili, tako smo i dali

Unutar katoličkog nauka važno mjesto zauzimaju Dvije zapovijedi ljubavi: ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku. Ljubav prema Bogu pokazujemo molitvom i različitim oblicima djelovanja u skladu s prvim trima Božjim zapovijedima. Ostalih sedam Zapovijedi odnose se na naš ispravan odnos prema drugima. Na svoj način, i odnos prema Bogu i prema ljudima pokazujemo djelima milosrđa. Isus je tako rekao da što god smo učinili jednom od najmanjih, Njemu smo učinili, kao i obrnuto: što god nismo učinili njima, nismo ni Njemu. Zato je važno imati na pameti da čineći dobra djela svojim bližnjima dajemo slavu Bogu. Imajući to u vidu, ovdje donosimo tekst gospođe Marice Perčić, župljanke Župe Uskrsnuća Kristova i dugogodišnje voditeljice čepinskoga Crvenog križa, a koja i nakon njegova ukinuća i dalje vrlo aktivno djeluje u pomaganju onima kojima je potrebna pomoć.

U prilogu koji slijedi tako saznajemo da je dobila nekoliko stotina primjeraka Biblije za djecu, a koje dijeli dalje, kako bi stigle u ruke što većeg broja zainteresiranih vjernika. Ta je Biblija poklon Eastern European Missiona (Istočnoeuropske misije), a njezino izdavanje omogućili su dragovoljni prilozi vjernika cijeloga svijeta. Nije riječ o katoličkoj Bibliji, nego njezino dijeljenje omogućuje služba “Hrvatska za Krista“, koja djeluje unutar protestantskih reformiranih zajednica pod nazivom Crkve Kristove u Hrvatskoj. Iako, dakle, nije riječ o katoličkom prijevodu Svetoga pisma, tekstovi unutar te Biblije za djecu napisani su na razumljiv i djeci primjeren način pa je valja razumjeti kao hvalevrijedan dar, a koji će obogatiti i druge, a ne samo naše najmlađe.

Slijedi tekst gospođe Marice:

S obzirom da sam cijeli svoj radni vijek radila s obiteljima, nastavila sam i u mirovini, jer dobro poznajem skoro svaku obitelj Općine Čepin, a posebno stanovništvo svoje župe – Uskrsnuća Kristova. Svoj sam posao radila s ljubavlju. Naviknula sam obitelji da se jave u potrebi i darivanju. Stanovništvo zna da im u svakom trenutku želim pomoći i da mogu imati sigurnost i povjerenje u moj rad.

.

Tako se u vrijeme došašća javila osoba i darovala 100 dječjih Biblija. Njih sam brzo podijelila pa sam dobila u ovo predkorizmeno vrijeme nove primjerke, tako da ih je ukupno podijeljeno 500. U početku sam ih dijelila djeci, ali se pokazao i interes starih i bolesnih, kojima su posebno vrijedne jer su tekstovi kratki, a slova krupna. Nalazila sam bake da čitaju zajedno sa svojim unucima i razgovaraju o pročitanom.

.

U razgovoru sa župnikom i članovima Žive krunice prešli smo na podjelu svima u molitvenoj skupini, jer su ih željeli imati i čitati u svojim obiteljima. Obišla sam stare i bolesne i iznenadila se koliko čitaju i razgovaraju o onome što su pročitali i naučili. Uz pomoć članova Žive krunice podijelili smo sve primjerke, vodeći računa da obuhvatimo što više starijih u našoj Župi i cijeloj Općini Čepin s Martincima, Čokadincima i Beketincima. Nijedna nije prodana. Kako smo ih dobili, tako smo i dali. Hvala onima koji daruju primjerke Biblije za djecu, a hvala i svim onim članovima Žive krunice koji su ih podijelili.

Marica Perčić

Gospođa Marica Perčić