In memoriam papi Benediktu XVI.

In memoriam papi Benediktu XVI.

Na Staru godinu, spomen pape Silvestra I., u 9:34, papa emeritus Benedikt XVI. završio je svoj ovozemaljski život i, kako bismo mi to vjernici rekli, rođen je za nebo.

Papa u miru Benedikt XVI. – kardinal Joseph Ratzinger – rođen je 16. travnja 1927. god., na Veliku subotu, u njemačkom gradiću Marktlu na Innu, u biskupiji Passau u Njemačkoj. Istog je dana i kršten.

Slovio je za jednog od najvećih teologa današnjice, a o njegovoj umnosti svjedoče mnoga njegova djela. Poradi toga 1981. god. tadašnji papa Ivan Pavao II. imenovao ga je prefektom Kongregacije za nauk vjere. Ta je kongregacija do reforme pape Franje bila najvažnija od svih tijela Svete Stolice, pa i taj podatak svjedoči o kakvom je velikanu uma i slova riječ.

Nakon smrti pape Ivana Pavla II. izabran je za papu 19. travnja 2005. Napisao je više enciklika i teoloških djela, a poduzeo je i 24 inozemna putovanja. Pohodio je i Hrvatsku 4. i 5. lipnja 2011. Na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske 11. veljače 2013. god. objavio je odreknuće od papinske službe. Nedugo nakon izbora pape Franje za vrhovnog poglavara Crkve povukao se u samostan Majke Crkve u Vatikanskim vrtovima i ondje je živio do smrti, daleko od očiju javnosti. Pripremajući se godinama za odlazak u Očevu kuću, umro je okrijepljen svetim sakramentima u 96. godini života.