Hodočašće naših župa u Aljmaš

Hodočašće naših župa u Aljmaš

Osam župa Čepinskog dekanata (Čepin 1, Čepin 2, Čepin 3, Ivanovac, Vladislavci, Vuka, Budimci i Punitovci) i 13 župa Đakovačkog dekanata hodočastilo je 10. rujna u Aljmaš. Riječ je o tradicionalnom hodočašću koje dva dekanata organiziraju svake godine u subotu oko Imena Marijina, a predvodili su ih dekan Čepinskog dekanata vlč. Petar Ćorluka i dekan Đakovačkog dekanata vlč. Ivan Lenić. Dio vjernika naših župa – Župe Uskrsnuća Kristova i Župe Duha Svetoga – na hodočašće je stiglo autobusom, petero vjernika Župe Duha Svetoga pješačilo je 35 km do svetišta, a dio je došao vlastitim automobilima. Prema procjeni novog župnika aljmaškog i upravitelja Svetišta Gospe od Utočišta vlč. Tomislava Ćurića, na hodočašće je pristiglo oko 1.000 vjernika, od čega oko 600 iz Đakovačkog i oko 400 iz Čepinskog dekanata.

Po okupljanju vjernika naših župa, oko 8:30, započeli smo molitvom križnog puta na “Kalvariji”, a potom smo se spustili do crkve, gdje smo, zajedno s hodočasnicima drugih župa, imali priliku za osobnu molitvu i ispovijed, mogli kupiti nabožne i druge predmete, uplatiti svete Mise itd. Potom smo zajednički molili krunicu. Vrhunac slavlja je bila sveta Misa, koja je počela u 10 sati. Na samom početku sve je hodočasnike, dekane i svećenike pozdravio novi aljmaški župnik, a uz njega je nazočio i donedavni župnik – preč. Ante Markić, koji je, nakon što je svetištem upravljao gotovo 50 godina, umirovljen prije manje od mjesec dana.

Svetu Misu je predvodio naš župnik vlč. Đurica Pardon, u zajedništvu s dekanima i drugim svećenicima, a pjevanje su animirali pjevači zborova naših župa. Župnik je u svojoj homiliji potaknuo na važnost osobnog razmišljanja nad današnjim vremenima, koja se mnogima čine teška, tjeskobna i neizvjesna, ali ne bi trebala i nama vjernicima, nego smo pozvani na njih gledati s punim pouzdanjem u Boga. Podsjetio je i da se Blažena Djevica Marija, već od anđelovog navještenja, našla u nezavidnoj situaciji, ali je povjerovala Bogu i po njezinom prihvaćanju Božje volje rodila Sina i tako pridonijela našem otkupljenju. Bog je Njezinu naizgled vrlo tešku situaciju okrenuo u veliko dobro. Tako i Bog sve ono negativno što se danas događa u našem društvu, pa i Crkvi, kao i toliko puta u povijesti, može u trenutku okrenuti na dobro i tome se trebamo nadati. Na kraju homilije vlč. Đurica Pardon sve je hodočasnike potaknuo da u svemu mole zagovor Blažene Djevice Marije.

Nakon vremena okrjepe, pohoda kapelici Gospi pod Lipom, odlaska do Dunava itd., hodočasnici naših župa okupili su se u crkvi i molitvom litanija zahvalili Bogu na iskazanim milostima te krenuli prema svojim župama i kućama. Ovakva zajednička slavlja potiču nas i na davanje slave Bogu, i na važnost odricanja i žrtve i na ljepotu utjecanja Gospinu zagovoru. (S. M. Gladić)