Dan života

Dan života

Po odredbi Hrvatske biskupske konferencije prva nedjelja u veljači slavi se kao Dan života. Inicijativu da se Dan života uvrsti u crkveni kalendar potaknuo je papa Ivan Pavao II. u svojoj enciklici Evangelium vitae (Evanđelje života) 1995., a već naredne godine naši su biskupi odredili da se on obilježava na prvu nedjelju u veljači. Tim se danom posebno želi istaknuti vrijednost svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Prisjećamo se da nam je Gospodin u ljubavi darovao život i zato ga trebamo sa zahvalnošću prihvatiti i čuvati, a na jednak način poštovati i živote drugih. Stoga i kažemo da je svaki ljudski život svet i nepovrediv, jer mu je jedini Gospodar Bog. U Katekizmu Katoličke Crkve, u broju 2258 tako čitamo:

»Ljudski je život svet zato što od samog početka uključuje stvaralačko Božje djelo i trajno ostaje u osobitom odnosu sa Stvoriteljem, svojom jedinom svrhom. Samo je Bog Gospodar života od njegova početka do kraja te nitko, ni u kakvim okolnostima, ne može prisvojiti pravo izravnog uništenja nedužnog ljudskog bića.«

Nažalost, današnje društvo nije usmjereno na zaštitu života, nego različitim zakonskim odobrenjima promiče njegovo uništenje. Štoviše, kroz medijski utjecaj, obrazovni sustav i na druge načine predstavlja ljudski život relativnom vrijednošću, takvom koja prestaje kada su u pitanju bolesni, stari i općenito nemoćni, te se dosljedno toj ideji zalaže za zakonsko odobrenje eutanazije, potpomognutog samoubojstva i drugih oblika prekida života ukoliko se on procjenjuje težak, tvrdeći da je kao takav besmislen. Još više s nedostatkom poštovanja gleda na početak života, tvrdeći da ljudski život ne počinje od trenutka začeća nego u nekom budućem, uglavnom neodređenom trenutku, pa pobačaj, medicinski potpomognutu oplodnju ili npr. pokuse na ljudskim embrijima promatra kao pozitivne čine i pravo na izbor. Time odbacuje i Boga kao Stvoritelja, ili barem omalovažava Božju ulogu kao Gospodara svega što postoji.

Svjesni kako izloženost takvom utjecaju može izazvati i kod vjernika gubitak osjećaja za svetost, dostojanstvo i nepovredivost svakog ljudskog života, napose kad su u pitanju djeca i mladi, Crkva na taj dan šalje snažne poruke da bi se jasnije prepoznala vrijednost Pete Božje zapovijedi “Ne ubij!”. Na nama je da sa svoje strane zahvalno prihvaćamo svoj život kao dragocjeni Božji dar, a jednako tako da priznajemo dostojanstvo svakom drugom ljudskom biću, jer ga je Bog, jedini Gospodar svega, oblikovao i pozvao u život. (S. M. Gladić)