Blagoslov vode o Bogojavljenju

Blagoslov vode o Bogojavljenju

Svetkovina Bogojavljenja ili u narodu Tri kralja slavi se 6. siječnja. Prisjećamo se kako su se trojica mudraca s Istoka, koje predaja voli nazivati Gašpar, Melkior i Baltazar, slijedeći zvijezdu prethodnicu, došla pokloniti Djetetu Isusu u jaslicama i donijela mu tri dara: zlato velikome kralju, tamjan pravome Bogu i smirnu za predoznači ukop njegov. Smisao se toga njihova dolaska i klanjanja Djetetu tumači i kao Božja objava poganima. Oni su bili stranci, a spoznali su prije samih Židova da je Isus Spasitelj. Na Bogojavljenje se prisjećamo još dva događaja: prvog Isusovog čuda u Kani Galilejskoj, kada je pretvorio vodu u vino, i Kristova krštenja na rijeci Jordanu, o kojemu ćemo još dodatno promišljati o blagdanu Krštenja Gospodinova, u nedjelju nakon Bogojavljenja.

Stari je običaj da se uoči ili na samu svetkovinu Bogojavljenja blagoslivlja voda, a po nekadašnjem govorenju da se voda krsti i sam se blagdan nazivao Vodokršće. Danas je taj blagoslov jednostavan, ali je još do Drugog vatikanskog sabora (1962.-1965.) bio vrlo svečan, a tijekom njega svećenik je molio posebne molitve i egzorcizme, miješao sol i vodu, križao vodu na četiri dijela, uranjao križ itd., a sve je to trajalo oko kojih pola sata. U ranijim vremenima je bio običaj i da se nakon tog blagoslova vode ili sutradan krene u blagoslov kuća, ali zbog užurbanijeg načina života danas je i to izmijenjeno pa blagoslov obitelji uglavnom već završava do Bogojavljenja. Uz to, običaj je bio da đakon ili svećenik na Bogojavljenje svečano, obično pjevajući, najavi kada će se slaviti pomični blagdani.

Današnji obred u svojim glavnim dijelovima teče ovako: nakon uvodne molitve mole se litanije svih svetih, blagoslovi se sol, uspe se u vodu, blagoslovi se voda i njome se poškropi narod. U crkvi Uskrsnuća Kristova blagoslov vode bio je uoči Bogojavljenja, u četvrtak, 5. siječnja 2023. u 17 sati, a u crkvi Duha Svetoga na samu svetkovinu, na svetoj misi u 9 sati. Vjernici su imali mogućnost napuniti svoje bočice blagoslovljenom vodom, kako bi je mogli ponijeti kućama. Dobro je imati na pameti da se križanjem blagoslovljenom vodom prisjećamo Kristova i svojega krštenja, a po njoj se utječemo i Božjoj zaštiti od đavolskih zamki i molimo da nam po njoj sve što se bude škropilo bude blagoslovljeno. Zato je dobro zadržati, ili ako je nestao, obnoviti stari običaj da se na zidovima kuća, obično u blizini ulaza/izlaza, stavi posudica s blagoslovljenom vodom, te da se često njome križamo, zazivajući Božju milost na nas i sve ukućane.

Konkretno, to se može činiti ovako: prekrižiti se blagoslovljenom vodom, moliti Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu i za to vrijeme poškropiti blagoslovljenom vodom sebe (znakom križa na čelu), svoju obitelj, prostorije u kući, dvorište, pomoćne prostorije, životinje, stoku, vrt, njivu… Također je lijep običaj držati blagoslovljenu vodu iza groba svojih dragih pokojnika te svaki put uz molitvu poškropiti njihov grob.