Betlehemsko svjetlo mira

Betlehemsko svjetlo mira

Svojevremeno su, prije Prvog i Drugog svjetskog rata, društvena i crkvena događanja bila prilično isprepletena, na način da su se jedni na drugima nadahnjivali, odnosno društveni je život crpio svoju ljepotu iz bogoslužja, a u bogoslužju se često znalo istaknuti ono što je plemenito u društvu. I jedna i druga strana pridonosila je i dobru društva i dobru Crkve. S komunizmom i zabranjivanjem svega vjerničkog takva se povezanost izgubila, a Crkva je, kako se to voli reći, stjerana u sakristiju. Iako su se u tom smislu nakon osamostaljenja Republike Hrvatske zbile određene pozitivne promjena, ipak je podjela uglavnom ostala, pa tako govorimo odvojeno o društvenim i o crkvenim zbivanjima. Ipak, jedan je zanimljiv običaj tu odijeljenost prevladao, a riječ je o tzv. Betlehemskom svjetlu miru, svjetovnoj inicijativi koja je prilično lijepo zaživjela u mnogim crkvenim zajednicama.

Njezini počeci sežu u 1986. god., kada je jedna gledateljica, sudjelujući u jednoj austrijskoj TV emisiji izrekla da će umjesto običnih poklona za Božić darovati drugima svjetlo. Tako se rodila ideja da se pali svjetlo u Špilji Kristova rođenja u Betlehemu i odande širi diljem svijeta. To čine izviđači, a na način da upaljeno svjetlo u prikladnom fenjeru zrakoplovom prenose u Beč, a odande ga preuzimaju i šire izviđači drugih zemalja. Kod nas ga tako skauti i izviđači nose najprije u zagrebačku prvostolnicu, a odande se širi po svim gradovima i uključenim župama. Smisao je da se na takav način širi želja za mirom, u srcu i u stvarnosti, sa sviješću da ga može darovati samo Bog. Prvi put je Betlehemsko svjetlo mira u Hrvatsku stiglo 1992. god., a od tada do danas je, moglo bi se reći, postalo tradicija.

Tako su i čepinski izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo i u naše župe u nedjelju 18. prosinca 2022. god., a koja se po njemu naziva Nedjelja betlehemskog svjetla. Lijep je to primjer kako je jedna zanimljiva svjetovna inicijativa pronašla svoje mjesto i u crkvenom djelovanju, a posebna mu se ljepota vidi u poticanju na razmišljanje da je Dijete Isus, čije rođenje iščekujemo, jedino istinsko Svjetlo koje rasvjetljuje mrkline naroda. Betlehemsko svjetlo ostaje narednih dana gorjeti na prikladnom mjestu u crkvi, kod nas u podnožjima oltara, a vjernici su pozvani od njega upaliti svoje lampione i ponijeti ih kućama, kako bi bili dionici onog Svjetla koje sviće iz Betlehema i poziva nas da budemo pronositelji Mira.