4. nedjelja kroz godinu A: Blago nama

4. nedjelja kroz godinu A: Blago nama

Misna čitanja
Razmišljanje uz Evanđelje

Nerijetko smo spremni na sve oko sebe gledati u svjetlu nezadovoljstva i razočaranosti. Kao da zaboravljamo da je Evanđelje radosna vijest i da uvijek imamo dostatnog razloga ne gubiti životnu nadu. Nju nam ucjepljuje sam Gospodin čežnjom koju pobuđuje u našem srcu da ga tražimo, a kad ga nađemo da ga još više žeđamo. Istina da smo ljubljena Božja djeca, sinovi i kćeri Boga Svevišnjega, toliko je uzvišena da pred njom svaka ovozemaljska nevolja, ma koliko teška bila, gubi svoju snagu.

Već iz tih razloga možemo jasno razumjeti snagu Isusovih Blaženstava, srži njegova propovijedanja, po kojima nam pokazuje da ako njega imamo za Put, Istinu i Život, ne možemo skrenuti na stranputicu i nećemo ostati bez njegove zaštite. Imati Boga za Oca svoga toliko je divna činjenica da se poradi vjere mogu podnositi i nepravde i pogrde i sve vrste progona.

Ali još više, Isus obećava svakome onome tko se zalaže za ostvarenje kraljevstva Božjega na zemlji i spreman je podnijeti što god treba samo da se Ime Isusovo proslavlja, da će biti nagrađen i neće mu ni čaša hladne vode propasti. Na nama je da se svim srcem trudimo biti istinski siromasi duha, oni koji sve svoje uzdanje stavljaju u Boga, svjesni da od njega primaju sva dobra i već sada osjećaju radost kraljevstva Božjega u sebi i oko sebe. Na nama je i da se trudimo biti milosrdni, praštati drugima kako i Bog nama iskazuje svoje milosrđe, gledati sve čistim srcem i truditi se oko sebe širiti istinski mir. Svako dobro djelo, obećava nam Isus, neće ostati bez nagrade.

Ali isto tako trebamo biti zahvalni ako za Božje Ime moramo podnijeti nepravde i progone, jer je to znak da smo dostojni svoga kršćanskoga poziva. Ako ustrajemo, Isus nam obećava veliku plaću na nebesima, a također i nagradu iskustva Božje ljubavi već sada ovdje na zemlji. Blago ovdje i ondje. Samo ako ustrajemo. (S. M. Gladić)