1. korizmena nedjelja A: Njemu jedinom služi

1. korizmena nedjelja A: Njemu jedinom služi

Misna čitanja
Razmišljanje uz Evanđelje

U Evanđelju Prve korizmene nedjelje po peru svetog Mateja čitamo da je Isus postio četrdeset dana i četrdeset noći, a kad je konačno ogladnio našao se pred iskušenjem Zavodnika. Ljudsko nam iskustvo kazuje da, kako to i poznata reklama sažima u krilaticu, kad si gladan nisi svoj. U trenucima velike gladi mnogi su učinili silne ludosti samo da bi zadovoljili tu fizičku potrebu, zanemarujući one duhovne. No, ovaj odlomak o tome da je čak i Isusa iskušavao đavao nudeći mu zamamna dobra ovoga svijeta daje nam sigurnost da nikada nećemo skrenuti s pravog puta ako nam Bog bude na prvom mjestu.

Najprije mu tako đavao govori da ako je on stvarno Sin Božji može iz kamenja stvoriti kruh i utažiti si glad koju sada silno osjeća, pa neka to i pokaže. Slično su Isusu kasnije, dok je visio na križu, govorili da siđe s njega ako je doista Bog, kako tvrdi. No, Isus jasno i ovdje i ondje pokazuje što je najvažnije – živjeti od svake riječi koja izlazi iz Božjih usta, vršiti Božju volju. Njegovo je poslanje po križu spasiti svijet, a ne služiti sotoni. I mi smo pozvani visiti o Božjoj riječi, ne dozvoliti da Božji glas u nama utihne, nego ga vjerno slušati i izvršavati Božju volju, kakva god bila.
Đavao pokušava ponovo i poziva Krista da pokaže svoju moć činjenjem čuda, tako da se baci s hrama, jer ako je doista Bog neće mu biti ništa. No, i ovdje Isus odgovara da se Boga ne smije iskušavati, nego izvršavati volju njegovu.

Konačno, đavao mu nudi slavu i bogatstvo, a jedini uvjet koji traži je pokloniti se njemu. Isus pak po treći put jasno pokazuje da se samo Bogu klanja i njemu jedinom služi. To je poruka i nama da nikada ne pokleknemo pred slavom i moći ovoga svijeta, nego uživamo u pravoj slavi – da smo djeca Božja, a nju nam je osigurao Isus svojom poslušnošću Ocu. (S. M. Gladić)